Hencida Község Önkormányzata

2022. évi gépjárműadó megfizetésével kapcsolatos tájékoztatás


Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a alapján
2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el a gépjármű adóztatással kapcsolatos feladatokat.
A 2021. előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében (ideértve a gépjárműadó hátralék behajtását) az önkormányzati adóhatóság köteles eljárni.

1) A gépjárműadót a NAV-hoz kell befizetni, a 10032000-01079160-00000000 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára.
2) A 2022. első félévi gépjárműadó 2022.március 15-éig kell megfizetni. A második félévit 2022.09.15-éig. Ha addig az időpontig a határozat nem válik véglegessé, akkor az adót a véglegessé válástól számított 15 napon belül kell megfizetni.
3) Az adó összegét kerekítés nélkül kell megfizetni.
4) Banki átutaláskor az adószámot vagy adóazonosító jelet a közlemény rovat elején fel kell tüntetni.
5) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést:
o bankkártyával (POS) vagy
o interneten, bankkártyával (VPOS)
o belföldi fizetési számláról átutalással
o házibankos átutalással
6) Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, fizethetnek:
o bankkártyával (POS) vagy
o interneten, bankkártyával (VPOS)
o belföldi fizetési számláról átutalással
o házibankos utalással
o sárga csekken
A fizetési módokról bővebben a NAV honlapján www.nav.gov.hu a „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatóban olvashat.

CSEKK igénylése:
• A 06-30 344-4304 telefonszámra szöveges üzenet küldésével (sms-ben) a következő formában: „CSEKK” (szóköz) adóazonosító jel . (további információ a NAV honlapon érhető el a www.nav.gov.hu/ado/gepjarmuado ) Egy naptári évben két alkalommal igényelhető csekk.
• A NAV honlapján keresztül Főoldal/Ügyféliránytű/Keressen minket! /Levélküldés menüpontban a tárgyba a gépjárműadó csekkigénylést választva.
• Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogrammal (ÁNYK) elektronikusan, a CSEKK elnevezésű nyomtatvány kitöltésével, melyet el lehet juttatni a NAV-hot elektronikusan a KÜNY-tárhelyen keresztül, de papíralapon is el lehet juttatni az illetékes NAV-igazgatósághoz.
• A NAV honlapjának „Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták” menüpontból letölthető „Kérelem készpénzutalási megbízás (csekk) igényléséhez elnevezésű nyomtatvány kitöltése, melyet papíralapon kell eljuttatni a NAV-igazgatóságára.
• NAV ügyfélszolgálatain, személyesen,
• A NAV Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával (belföldről: 1819, külföldről: +36(1)250-9500 hívószám).
• A NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében (ÜCC) a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával (belföldről: +(80)20-21-22, külföldről: +36 (1) 441-9600 ) Az ÜCC használatához előzetesen regisztrálni kell a TEL jelű adatlap kitöltésével és elektronikus vagy személyes leadásával.

A gépjárműadó-mentességre jogosult a GJADO jelű adatlapon tehet erről bejelentést. Az adatlapot papíralapon és elektronikusan is be lehet nyújtani a NAV-hoz. A nyomtatvány elérhető:
• az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásával (ONYA)
• a NAV honlapján az ÁNYK -val.

Azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, határozatot kapnak, akiknek viszont változatlan az összege, azokat értesítésben emlékezteti a NAV. Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható (pl. egyházi jogi személyek).
A határozatokat és értesítéseket a NAV a hivatali (KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető. A többiek papír alapon kapják meg.

A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék is növelheti az összeget.


Az oldalon található tartalom Hencida Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign