Hencida Község Önkormányzata

Helyi iparűzési adó – határidők egyszerűen 2022


Január 15.
Az előző naptári évre vonatkozó HIPA adóbevallás benyújtása azoknak a KATA tételes adóalanyoknak, akik ebben az időszakban szüneteltették egyszer vagy többször a KATA tevékenységüket (adóköteles tevékenységüket nem!). A bevallás időszaka a teljes naptári év (01.01.-12.31), viszont az adóalapot időarányosan kell megadni a szüneteltetésen kívüli napoknak megfelelően.

Február 15.
Azoknak a KATA adóalanyoknak van lehetősége bejelentkezni az önkormányzatnál KATA tételes adózás alá, akik korábban elmulasztották ezt megtenni, vagy ebben az évben ezt az adózási formát választják a helyi iparűzési adó tekintetében.

Február 25.
Nyilatkozat beküldése a NAV-hoz azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, akik igénybe szeretnék venni az adóelőleg felezést.

Március 15.
Első adóelőlegrészlet fizetésihatárideje.

Május 31.
Helyi iparűzési adóbevallás beküldési határideje.

Szeptember 15.
Második adóelőlegrészlet fizetésihatárideje.

Egyéb határidők:
Az adóköteles tevékenység szüneteltetése kezdő napjától számítva 30 napon belül záróbevallást kell beküldenie az adózónak.
A KATA adóalanyok, amennyiben a KATA-tételes adózási formát választják a helyi iparűzési adó tekintetében, úgy 45 nap áll rendelkezésükre, hogy ezt megtegyék – Bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatvány elektronikus beküldésével – a telephely, székhely létesítésének napjától számítva. Amennyiben ezt elmulasztotta, úgy lehetősége van a következő év elején 01.01-től bejelentkezni, melynek határideje február 15.
Azok a KATA adóalanyok, akik az önkormányzatnál a tételes adózási formára vannak bejelentkezve és szüneteltetik adóköteles tevékenységüket, a szüneteltetés végén vissza kell jelentkezniük Bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatvány elektronikus beküldésével -, amennyiben továbbra is a KATA tételes adót kívánják fizetni. A visszajelentkezésre is 45 nap áll rendelkezésre a szüneteltetés végétől számítva. Amennyiben ezt elmulasztotta, úgy a következő évtől tud újra visszajelentkezni, február 15-éig van rá lehetősége.


Az oldalon található tartalom Hencida Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign